KultuNaut.dk OM in recital

KultuNaut.dk

Oleg Marshev in recital

kilde: KuItuNaut, Caspar Andreas Dyrehauge Man. 17. nov. 2008

Oleg Marshev spiller overbevisende materialet pв sin nye CD Un recital”. Forse og fremmest er det en god blandning af vaerker – polske Chopin, ungarske Liszt og russiske Scriabin – dernaest er det en pianist, der kan noget mere end blot lire ballader af. Marshev er skraemmende god pв tangenterne, og man nyder hans selskab – han har noget pa hjertet.

Oleg Marshev far virkelig tangenterne til at danse pв sin nye udgivelse fra det danske pladeselskab Danacord. Hans 3 valse af Chopin er ikke blot velvalgt,men i hoj grad ogsб velspillet. Selvfolgelig er Chopin en yderst prekaer komponist, og hans vaerker er mesterstykker for piano – hvilket ikke gor Marshevs projekt nemmere. Albummet бbner med tre vaerker af ungarske Frans Liszt.

Marshev spiller sig elegant og stilsikkert igennem, isaer Rhapsodie espagnole er vaerd at fremhaeve. Dernaest de omtalte valse af Chopin plus en ballade. Sа er tiden kommet til den russiske komponist Scriabin, der med sine vaerker stаr som en af Ruslands allerstorste. Han levede i perioden 1872-1915 – en periode, der ogsб rummede det russiske komponist- og klavergeni Rachmaninov – og man kan uden tvivi fornemme de romantiske suk i Scriabins musik. Marshev har et godt tag i Scriabin, og speciale de to marzurkaer (Op. 40) er flot fremfort.

Oleg Marshev, pt. bosiddende i Italien, er blevet rosi til skyerne i forskellige internatinnale sammenhaenge, ikke mindst klassiske tidsskrifter som Pianist Margazine har givet den russiskfodte pianist venlige ord med pа vejen.

Marshevs spillestil er da ogsб praeget af en eminent forstаelse og laesning af de respektive vaerker. Han kender sit materiale til fingerspidserne, og det er disse fingerspidser han med omhu og elan saetter pа klaveret. Ikke mindst udvalget pа denne CD repraesenterer Marshevs greti; Scriabins Preludes, op. 15 af en ung mand pа 23, et sted mellem 1895-96, bliver i haendeme pа Marshev til en brusende folelse af vemod og laengsel.

Det romantiske suk haenger ved en laenge efter man har Iyttet til CD’en. Det er tydeligt, at Marshev giver lidi af sig selv pб denne udgivelse, og man fornemmer et behageligt temperamene, der indfanger den osteuropaeiske tone, som alle tre komponister pа hver deres mаde repraesenterer. Og det er ikke en bedrift, det er alle vel undt at slippe godt fra, men Marshev far sin CD til at haenge sammen pа en mаde, der vel mбs siges at vaere hans stil, hans saerkende.

Marshev har i sine tidligere udgivelser taget favntag med de allerstorste, og man kan kun opfordre manden til at fortsaette. Og gerne mere fra de osteuropaeiske mestre, tak.

Ude pв CD fra Danacord

2007 KuItuNaut.dk – Email: kuItunaut@kuItunaut.d